AKTUELNO

Kosovski predsednik Hašim Tači danas je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom izjavio da 'očekuje da EU, odnosno (Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika) Mogerini preuzme ulogu koju joj sleduje' kako bi dijalog Beograda i Prištine koji se održava u Briselu bio nastavljen 'što pre'.

RTK na srpskom jeziku prenosi da je Tači izneo tvrdnju da su institucije u Prištini "posvećene nastavku ovog dijaloga", jer je to, kako je rekao, u interesu "dveju zemalja".

- Očekujem da EU, odnosno Mogerini preuzme ulogu koju joj sleduje, da ovaj proces počne što pre i da ima podršku EU. Dijalog je jedini put koji vodi naše zemlje napred - ocenio je Tači na koferenciji za medije sa Junkerom.

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, koji je u delegaciji Unije na čijem je čelu Junker, po današnjem dolasku u Prištinu napisao je na Tviteru da je potrebno "da ceo region nepreduje".

- Dobro je biti na Kosovu. Potreba da čitav region napreduje napred na osnovu individualnih zasluga -naveo je Han na ovoj društvenoj mreži.

Neposredno po dolasku u Prištinu delegacija EU predvođena Junkerom započela je razgovore sa predstavicima privremenih kosovskih institucija.

U delegaciji je i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

#Beograd

#Dijalog

#Hašim Tači

#Kosovo

#Sporazum

'